Tapahtuma ei ole vielä alkanut. Aloitamme pian!

18d 17h 47m 34s

Mistä pitää puhua, kun lastensuojelulakia uudistetaan?

Lastensuojelulaki on jälleen uudistuksen kohteena. Mistä näkökulmista lakia tulisi tarkastella ja millaisia käytännön muutostarpeita kentällä tunnistetaan?

Tervetuloa seuraamaan avointa keskustelutilaisuutta torstaina 12.6.2025 klo 9–11 eduskunnan Kansalaisinfoon.

Tilaisuudessa kuullaan lastensuojelun keskeisiä asiantuntijoita ja kokemusääniä. Avauspuheenvuoron pitää kansanedustaja Helena Marttila ja pääpuhujana esiintyy ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja, joka esittelee viisi näkökulmaa lakimuutosten tueksi. Kommenttipuheenvuorot kuullaan kokemusasiantuntija Sami Isoniemeltä sekä oikeusneuvos Tapio Rädyltä. Tilaisuuden päättää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio.

Tilaisuus on kaikille avoin ja media on lämpimästi tervetullut seuraamaan keskustelua.

Puhujat:

Helena Marttila on SDP:n kansanedustaja Uudenmaan vaalipiiristä. Koulutukseltaan hän on sosionomi (AMK) ja valtiotieteiden maisteri (sosiaalityö). Ennen eduskuntaan nousuaan Marttila työskenteli sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa sekä muun muassa lastenkodissa, turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksessa ja katulapsityössä Keniassa. Hän toimii myös Espoon kaupunginvaltuutettuna, Länsi-Uudenmaan aluevaltuutettuna sekä Demarinaisten puheenjohtajana. Marttilan poliittisen työn keskiössä ovat lasten oikeudet, yhdenvertaisuus ja ennaltaehkäisevät hyvinvointipalvelut.

Aulikki Kananoja on sosiaalialan vaikuttaja ja ylisosiaalineuvos, joka tunnetaan erityisesti pitkäaikaisesta työstään sosiaalihuollon kehittäjänä ja johtajana. Kananoja sai tasavallan presidentiltä ensimmäisenä ylisosiaalineuvoksen arvonimen 27. tammikuuta 2012. Ylisosiaalineuvoksen arvonimi voi olla vain yhdellä henkilöllä samanaikaisesti. Hän on toiminut muun muassa Helsingin sosiaalijohtajana ja ollut keskeinen vaikuttaja sosiaalityön ammatillistumisessa, lastensuojelun uudistamisessa sekä sosiaalipalveluiden rakenteiden kehittämisessä. Kananoja on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri ja M.S.S.

Sami Isoniemi on hallintotieteiden tohtori Vaasan yliopistosta ja työskentelee rikostarkastajana Helsingin poliisilaitoksella. Isoniemi toimi pitkään lastensuojelun kokemusasiantuntijana ja on ollut mukana kehittämässä ja jalkauttamassa lastensuojelun osallisuusnäkökulmaa mm. Pesäpuu ry:n toiminnassa.

Hänen väitöskirjansa vuodelta 2019 käsitteli lastensuojelun luvattomia poissaoloja eli hatkoja. Aiheeseen liittyvä jatkotutkimus julkaistiin vuonna 2023 Sosiaali- ja terveysministeriön raporttina.

Tapio Räty toimii esittelijäneuvoksena ja on pitkän linjan sosiaalihuollon juristi, joka tunnetaan syvällisestä asiantuntemuksestaan sosiaalioikeuden kentällä. Hän on toiminut vuosikymmenten ajan vaativissa asiantuntijatehtävissä sosiaalihuollon lainsäädännön ja viranomaiskäytäntöjen parissa, ja hänen panoksensa alan oikeudellisen kehityksen ja käytäntöjen tulkinnan tueksi on ollut merkittävä.

Jenni Karsio toimii Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtajana. Koulutukseltaan Karsio on yhteiskuntatieteiden maisteri ja laillistettu sosiaalityöntekijä. Talentian puheenjohtajana hän puolustaa sosiaalialan ammattilaisten asemaa ja arvostusta erityisesti tilanteissa, joissa hyvinvointivaltion rakenteita haastetaan.

Aika: Torstai 12.6.2025 klo 9.00–11.00
Paikka: Eduskunnan Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, Helsinki