Kysy tai kommentoi

Host

07:43
Tervetuloa seuraamaan Lapsen ääni -kyselyn julkaisutilaisuutta! Voit lähettää kysymyksiä ja kommentteja chattiin koko lähetyksen ajan. Kaikki viestit hyväksytetään moderaattorilla ennen julkaisua. Tilaisuuden loppupuolella esitämme muutamia chatissa nousseita kysymyksiä asiantuntijoille.

Eeva Heinonen

08:48
Miten Lapsen ääni kyselyn tulokset saadaan päättäjien tietoon ja päättäjille todella ymmärretyksi niin, että hallituksen leikkaukset lapsiperheille jätetään tekemättä. Sano yksi konkreettinen keino.

Eeva Heinonen

08:48
Mikko Salasvuon toivon näkökulma on keskusteluun tervetullut.

Eeva Heinonen

08:58
Sosiaalityöntekijöiden kouluttaminen köyhyyden havaitsemiseen olisi erittäin tärkeää, kuten Israelin kokeilussa. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista, koska toimeentulo myönnetään Kelalta toimistoihmisten, usein vailla sosiaalialan koulutusta tekemänä. Ihmisiä ei tavata, vaan toimeentulotuki haetaan sähköisesti. Tämä muutos sosiaalitoimesta Kelalle oli huono, jos halutaan auttaa köyhyyden juurisyiden poistamisessa.

RP

08:59
Mitä yhteistä on löydetty ylisukupolvisessa köyhyydessä joka periytyy jopa 10 sukupolven yli? Ammatti? Asuinalue? mikä?

J

09:11
Miten sosiaalialalla voidaan auttaa riittävän ajoissa, eikä vasta silloin kun on jo paha tilanne? Ja jos kohdataan, niin haetaanko ratkaisuja vain työllistymisestä? Vaikka yksilö olisi jo töissä, mutta haluaisi antaa muun ajan perheelleen. Ajatellaanko riittävästi perheen merkitystä ja läsnäoloa? Varsinkin yksinhuoltajaperheessä voi olla rankka kokemus jo vanhemman läsnäolon puute. Silti työllisyyspolitiikka haluaa vieraannuttaa vanhemmat lapsistaan työn vuoksi. Miten siis saataisiin mukaan myös perheen ja läsnäolon merkitys?

Yksinhuoltajaäiti

09:11
On tärkeää tunnistaa, että kun puhumme köyhyydestä, puhumme myös ihmisistä, jotka ovat läsnä niissä tiloissa ja tilanteissa , joissa olemme. Köyhyyden kokemukset ovat läsnä arkipäivän vuorovaikutustilanteissa ja yhteisöissä. Kaikkien on oltava herkkiä ja sensitiivisiä sille, miten ja missä köyhyydestä puhutaan. Vaikeasta elämäntilanteesta ja köyhyydestä kärsivä lapsi tai hänen vanhempansa voivat istua juuri nyt vieressäsi.

Asiantuntija-asemassa

09:21
Köyhyyden kustannuksia on järkevää miettiä ja tuoda esiin, sillä kun valtion budjettia valmistellaan, niin valtiovarainministeriöllä on merkittävää valtaa tässä ja kuten tiedämme, on kyseinen ministeriö erittäin kiinnostunut siitä, mitä mikäkin maksaa, ja mistä voidaan säästää. (Minusta VM :n vastuuta talousarviovalmistelussa tulisi myös nostaa esiin)

Marjo

09:28
miksei paikalla ole hallituspuolueen edustajaa asiasta keskustelemassa?

N

09:31
Kiitos paljon!

Päivi Häikiö

09:32
Kiitos paljon hyvästä ja tärkeästä keskustelusta! Tehdään yhdessä tekoja lasten ja nuorten auttamiseksi ja heitä kuullen.

Moderator

09:32
Kiitos kaikille mukana olleille! Tässä vielä linkki raporttiin: https://www.pelastakaalapset.fi/ajankohtaista/lapsen-aani-2023/

Lasten näkökulma lapsiperheköyhyyteen -keskustelu 31.10. klo 10–11.30 


Suomessa jopa 12% lapsista elää pienituloisessa perheessä ja määrä on edelleen kasvussa. Lasten oikeudet ja hyvinvointi ovat uhattuina, kun elinkustannukset ovat nousseet merkittävästi ja hallitus suunnittelee sosiaaliturvaleikkauksia. Lapsiperheköyhyyteen on löydettävä ratkaisuja!


Keskustelun yhteydessä julkaistaan tuottamamme Lapsen ääni -raportti 2023.


Keskustelussa kysytään:

  • Miten lapset kokevat köyhyyden? Saadaanko lasten ääni ja kokemus köyhyydestä esille?
  • Mitä vaikutuksia köyhyyskokemuksilla on?
  • Miten kasvava lapsiperheköyhyystilanne ratkaistaan?


Keskustelun aiheina ovat lapsiperheköyhyyden vaikutukset; köyhyyden aiheuttamat puutteet, eriarvoisuuden ja näköalattomuuden kokemukset sekä köyhyyden vaikutukset lasten hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Lopuksi pohditaan lapsilähtöisiä ratkaisuja köyhyyden ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.


Keskustelua alustavat

Elina Pekkarinen, Lapsiasiavaltuutettu: Lapsiperheköyhyys lapsen oikeuksien näkökulmasta

Johanna Vinberg, lapsiperheköyhyyden asiantuntija, Pelastakaa Lapset ry: Lasten kokemuksia köyhyydestä – Lapsen ääni -kysely 2023 tulokset


Keskustelemassa:

Maria Ohisalo, kansanedustaja, eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja

Mia Tammelin, Tenure track- professori, Tampereen yliopisto

Mikko Salasuo, dosentti, erityisasiantuntija, Suomen Icehearts ry

Maryan Abdulkarim, toimittaja ja käsikirjoittaja