00:00
2:39:46

Kysy tai kommentoi

Tervetuloa!

07:35
Voit lähettää kysymyksiä ja kommentteja koko lähetyksen ajan. Jos ääni ei kuulu, varmista että videon ääni on päällä videoikkunan oikeasta alareunasta.

Kari Tuuri

09:54
Opettaja, Polamk

Riitta

09:59
Onko tallenne kuunneltavissa myöhemminkin?
  • Moderaattori

    10:00
    Kyllä, tallenne on katsottavissa tämän linkin kautta.

Arto Grönroos

09:59
montako puhallus/ sylkitestiä poliisilla päivässä?
  • Hannu Kautto

    10:05
    Määrä vaihtelee päivästä riippuen. Ostamme vuosittain ison määrän testereitä (2020 yli 35 000 testeriä). Testausmäärät lisääntyvät jatkuvasti.

Robert Nyman

10:06
Voinko noita tilastoja saada myös jakeluun esim sähköpostin kautta. Voimna & Käyttö lehden päätoimittaja robert.nymanm@konepaallystoliitto.fi
  • Moderaattori

    10:30
    Puhujien esitykset lähetetään webinaarin jälkeen.

Ilpo Heporauta

10:51
Vieläkö tehdään perinteisiä R-tutkimuksia? Joissa pyritään pysäyttämään koko liikennevirta. Onko niissä huumetestausta?
  • Heikki

    10:56
    Tehdään. Niissä on myös huumetestausta silloin kun on syytä epäillä huumaavia aineita. Huumetestiä ei tehdä kaikille.
  • Hannu Kautto

    11:02
    R-tutkimukset ovat olleet korona-pandemian vuoksi tauolla terveysturvallisuuden edistämiseksi. Jatkamme tätä kyllä heti, kun tilanne sen sallii.

Anne Mikkola

10:52
Saako huumerattijuopon tai alkoholirattijuopon kyydissä oleva "kaveri" rangaistuksen?
  • Heikki

    10:54
    Saa, jos kyseessä on ajoneuvon luovuttaminen päihtyneelle. Omistaja/haltija.

Kari

10:52
Rattien tutkinnassa päihdetaustainen kokemusasiantuntija voisi olla arvokas lisä tuomaan näkemystä päihderiippuvuuden etenemisestä ja miten sen voi pysäyttää. Kyse on siis interventiosta, jota jo terveydenhuollossa tehdään.

J

10:55
Paljonko huumeita jää piiloon ns. sekakäyttötapauksissa kun alkoholin määrä ylittää sallitun eikä huumeita tutkita (eikä niillä ole vaikutusta tuomioon)
  • Hannu Kautto

    11:05
    Määrää on vaikea arvioida. Epäilyksen syntyessä testataan myös huumausaineet.

Anne

10:58
Mitä käytännössä poliisin avun piiriin saattaminen on? Työssäni yksittäisesti kysynyt asiakkaalta (nuori alle 25v.) hänen 'jäädessä kiinni' alko ja/tai huumeratista ohjasiko poliisi avun piiriin tai kysyikö mahd. hoidosta. Ei vastauksen sain. Onko jokaisella poliisilaitoksella oma ankkuritiimi?
  • Hannu Kautto

    11:09
    Kaikilla poliisilaitoksilla toimii ankkuritiimit apua pitäisi kyllä halutessa olla tarjolla.

Sofia

11:02
Ei näy kuin Teams-logo?
  • Moderaattori

    11:02
    Diat tulevat näkyviin.

Epi Kastelli

11:06
@hannukautto Onko ajoneuvojen takavarikoinnilla ollut vaikutusta nk. taparattijuoppojen käyttäytymiseen (siis pl. varastetut yms. ajoneuvot)?
  • Hannu Kautto

    11:13
    Yksittäisissä tapauksissa varmasti on ollut vaikutusta. Laajempaa tutkimusta minulla ei tästä ole tiedossa. Erityisesti huumausainerattijuopumusten osalta olen hiukan skeptinen, sillä ajoneuvon omistaminen ei ole välttämättä erityisen todennäköistä huumausaineriippuvaisella. Omaisuus voi olla realistoitu käytön rahoittamiseksi.

Arto Grönroos

11:14
Onko tilastoa tai tietoa mielenterveysongelmaisten huumeidenkäytöstä?

Ilkka Nielsen

11:15
Pienillä paikkakunnilla (esim Kemi) on huumerattien määrä jo 2-3 vuotta sitten ylittänyt alkoholirattien määrän. Paikallispoliisi tuntee "asiakaskuntansa", osaa ne tehokkaasti poimia pois liikenteestä ja todellinen syyllistyvien henkilöiden määrä ei ole pääteltävissä tapausten määrästä. Kymmenkunta jatkuvasti uusiva aktiivikäyttäjää "mullistaa" pienemmän kaupungin tilastot.
  • Hannu Kautto

    11:21
    Hyvä huomio. Uusijoiden osuus on merkittävä.

J

11:16
paljonko vuosittain tulee uusia muuntohuumeita joita huumausainelainsäädäntö ei tunne?
  • Teemu Gunnar / THL

    11:21
    Muuntohuumeet ovat usein osana muuta sekakäyttöä. Määrä on ollut voimakkaasti riippuvainen vuodesta, mutta vain muutamia aineita on tullut laajempaan käyttöön. Nämä ovat pääsääntöisesti synteettisia katinoneja. Ensin MDPV ja viime aikoina alfa-PVP mitä on todettu jälleen enemmän viime aikoina,

Sofia

11:18
Tehostaa valvontaa ja etenkin valvonnasta tiedottamista; antaa ymmärtää, että kiinnijäämisriski on valtava.
  • Hannu Kautto

    11:30
    Poliisi pyrkii viestimään aktiivisesti vaikuttavuuden lisäämiseksi. Erilaisten kampanjoiden osalta teemme myös yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Sofia

11:20
Kampanjoida näkyvästi, vastuuttaa myös kavereita "älä päästä kaveria sekoilemaan liikenteeseen"-tyyppisesti. Tilastotietoa enemmän kaiken kansan luettavaksi, selkokielisesti ja ytimekkäästi.
  • Tuula Lautala

    11:29
    Vastuu vanhempana omasta liikennekäyttäymisestä ( esimerkillinen ) heti kun polkupyörän lapsi saa neuvoa liikennesäännöt. Lapsen vuosien myötä edetä lakiin kaljan ja muiden huumaavien käytöstä mopon ohjaimiin ryhtyessä. Eikä yleensä laske lasta alaikäisenä kokeilemaan ajoa liikenteessä, eikä aineita.

Anne

11:20
Valistus ja valvonta. Asennekasvatus. Ennaltaehkäisevä työ, mutta tarv. helpompi päihdehoitoonpääsy (matala kynnys, riittävä resurssi)

Jyrki Hapulahti

11:21
Tiedottamista lisää, pykäliin selkeyttä ja kuljettajakoulutukselle arvonpalautus.

Annika

11:24
Syrjäytymisen ehkäiseminen ja mielenterveyden edistäminen, toki nämä ovat hirveän laajoja asioita. Mutta näillä on laajoja välillisiä vaikutuksia: lisäähtynyt päihteiden käyttö, piittaamattomuus, itsemurhat liikenteessä jne.

Kari

11:25
Kommentoin vielä kiinnijäämisen riskistä: asun pienessä maalaiskunnassa kaukana kaupunkiseuduista ja poliisiasemista. Oma kokemukseni on, että poliisin näkyvyys korreloi lähes suorassa suhteessa väestön/liikenteen tiheyden kanssa. Näin ollen meidän kotikylällä voi melko huolettomasti ajella kännissä kun naapurit ei juurikaan käräytä vaikka hyvin tietävät ne kylän juopot.
  • Hannu Kautto

    11:28
    Valitettavasti on niin, että kaikkialle ei valvontaa ehditä suorittamaan. Mitä enemmän valvontaa, sitä suurempi kiinnijäämisriski. Poliisien määrä vaikuttaa merkittävästi.

Erja Ruuhela-Kaitera

11:25
Nopeusrajoitukset alas - asennekasvatusta - autolla liikkuminen helppoa mutta ei nopeaa. Vauhdilla ei ratkaista liian tiukkaa aikataulua.
  • Annika

    11:29
    Nopeusrajoitusten tulee olla liikenneympäristöön sopivia ja sitä kautta uskottavia. Itse rajoitus ei vielä ratkaise vaan se, että sitä noudatetaan.

Sari H.

11:26
Lisää asennekasvatusta ja aikaista puuttumista nuorten tekemiin rikkomuksiin. Siinä vaiheessa peli ei vielä ole menetetty.

Epi Kastelli

11:26
Liikenteen valvontaan oma poliisiyksikkö ja sille riittävät resurssit.
  • Hannu Kautto

    11:34
    Poliisin riittävä resursointi on uskottavan valvonnan kannalta tärkeä tekijä. Organisaatiorakenne ei sinällään ongelmia ratko. On hyvä huomata myös se, että ns. hälytyspartioit ottavat kiinni erittäin suuren osan rattijuopoista.
  • Epi Kastelli

    11:43
    Erikoistuneella yksiköllä saataisiin etua myös muissa liikenteellisissä "pulmissa", esim. erikoiskuljetusten valvonnassa jne.

Arto Grönroos

11:26
Liikenneturvallisuus pitää saada muotiin ja mediaseksikkääksi!

Ilpo Heporauta

11:27
Valistus jota seuraa jatkuva tehostettu valvonta. Edellyttää poliisin liikennevalvontaresurssien selvää kasvattamista kaikkeen liikenteen valvontaan,
  • Hannu Kautto

    11:37
    Huumausanerikollisuus on iso kokonaisuus, rattijupumukset vain yksi osa. Riittävät resurssit kokonaisuutena ja myös terveyden- ja päihdehuoltoon. Ratkotaan päihdeongelmat, niin rattijuopuksetkin vähenevät.

Ilkka Nielsen

11:30
Ensimmäisiä ajo-oikeuksiaan hankkivat nuoret kohtaavat ensimmäisen kerran teoriaopetuksessa"liveopettajan" usein vasta kortin menetettyään ajokieltokoulutuksen verkkotunneilla. Eka mahdollisuus ylipäätään kysyä näillä nuorilla. Muu teoriaopetus saatu täysin sähköisenä. Komppaan Jyrki Hapulahtea.

Leena Rautio

11:31
Asioista tiedottaminen, moni ajo-oikeuden haltija ei tule ajatelleeksi että voi joutua päihteiden käytön vuoksi päihdeseurantaan, koska epäillään täyttyykö ajoterveysvaatimukset. Hoitoon ohjaukseen riittäviä resursseja, niin poliisille kuin terveydenhuoltoo.,
  • Kari

    11:35
    Tähän vielä kun saataisiin laajempi ajoterveyden valvonta, vähintään 5-vuotistarkastukset kuten ammattiliikenteessä jo on.

Kirsi Kaivonen

11:34
Punainen Liitu -kampanjaan voisi jatkossa lisätä osuuden päihteiden vaikutuksesta ajokykyyn ja mahdollisiin seuraamuksiin. Kampanja on todella vaikuttava kokemus osallistujille (ja myös tarinan kertoville ammattilaisille). 🚑🚒🚔

Harri Kiviaho

11:39
Olen aina haaveillut siitä, että päästäisiin tekemään yhteistyötä jonkun valistavan räppärin kanssa, joka innostuisi lähtemään mukaan uuteen liikennevalistuskampanjaan. Täytyy puhua nuorille heidän omalla kielellä...

Heikki L.

11:52
Valitettavasti joudun poistumaan. Kiitos ja tsemppiä!

Epi Kastelli

11:56
Kiitos mielenkiintoisista luennoista. Joudun myös valitettavasti poistumaan.

Jyrki Hapulahti

11:58
Kiitos, minäkin joudun seuraavaan kokoontumiseen.

Juha Nyberg

12:00
Kiitos hyvästä webinaarista. Valitettavasti minäkin joudun poistumaan. Mukavaa kesän odotusta.

Meeri

12:03
Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kuinka ilmiökahvilan työ etenee?
  • Miia Hietaniemi

    12:10
    Ilmiökahvilamallia voidaan toteuttaa sekä alueellisesti että paikallisesti missä päin vain Suomea. Voitte lähestyä oman alueen EHYT ry:n aluekoordinaattoria, jos haluaisitte kokeilla tätä toimintatapaa. Yhteystiedot löytyy www.ehyt.fi

Timo

12:07
Miten kelloaika näkyy huumerateissa, onko vain viihdekäyttöä vai onko mukana myös työntekoa huumeiden vaikutusten alaisena? Onko ammattiliikenne pysynyt tilastoissa marginaalissa?

Kirsi Kaivonen

12:09
Täytyy todeta, että erittäin mielenkiintoisten puheenvuorojen lisäksi, webinaarissa on todella miellyttävät ”kahvitaukomusiikit” 😄👍🏼
  • Arto Grönroos

    12:16
    juu oli, ei ollut hissimusiikkia!

Anne

12:13
• Pasi Anteroinen, toimitusjohtaja, Liikenneturva: Onko suunnitteilla nuorille suunnattua päihteetön liikenne kampanjaa? Rohkee-kampanjan päivitys?

Anne

12:16
• Kim Kannussaari, asiantuntija, EHYT ry: miten nuoria osallistetaan ja otetaan mukaan ideointiin tänä päivänä päihteetön liikenne kampanjoihin?

Anne

12:17
Hannu Kautto; Mitä käytännössä poliisin avun piiriin saattaminen on? Työssäni yksittäisesti kysynyt asiakkaalta (nuori alle 25v.) hänen 'jäädessä kiinni' alko ja/tai huumeratista ohjasiko poliisi avun piiriin tai kysyikö mahd. hoidosta. Ei vastauksen sain. Onko jokaisella poliisilaitoksella oma ankkuritiimi?

Harri Kiviaho

12:20
Olisin kaivannut webinaariin myös kokemusasiantuntijan puheenvuoroa...

Jouko Heistaro

12:21
Hannu Kautto: Tarvittaisiinko Liikkuvaa poliisia vielä liikenteessä?

Ilpo Heporauta

12:24
Olisiko mahdollista aloittaa taas poliisin vierailut päiväkodeissa ja kouluissa kertomassa liikenneasioista. Mikä merkitys on tällä työllä ollut nykyisiin aikuisiimme. Vastauksena poliisin resurssien rajallisuus on korjattavissa rahalla ja poliisien vakanssien määrällä. Siihen tarvitsemma yhteisymmärrystä eduskuntaa myöten. Pasi sanoi hyvin, että: "Me voitetaan tää peli"

Ilkka Nielsen

12:25
Olen pohtinut keinoja, joilla saataisiin nuorten 14-15 vuotiaiden vanhemmat vastuutettua mukaan aktiivisesti seuraamaan/ohjaamaan lapsiaan "oikealle polulle". On hyvin pienestä kiinni, kummalta puolelta kaltereita nuori tulevaisuudessa sitä maailmaa katselee. Panostus ehkäisevään työhön hyödyttäisi myös laajemmin nuoren tulevaa elämänhallintaa. Siitä hyötyisi koko yhteiskunta.

Kari Tuuri

12:26
Tällainen poikkihallinnollinen yhteistyö on todella hyvää ja antoisaa. Siitä huolimatta meidän pitää päästä lähelle totuutta. Eli paljonko liikennevirrassa on huumerattijuopumusta. Siihen on järjestettävä tutkimus. Se auttaa tulevaisuuden rakentamisessa

    Arto Grönroos

    12:28
    Eräs asiantuntija kertoi, että poliisin pitäisi tarkistaa joka päivä 500 kuljettajan ajokunto

    Sofia

    12:28
    Jos poliiseilla ei riitä resurssit koululuokissa kiertämiseen, olisiko ratkaisuna että Ankkuriryhmä kouluttaisi kokemusasiantuntijoita kiertämään kouluja?

    Anne

    12:32
    Mitä käytännössä poliisin avun piiriin saattaminen on? Työssäni yksittäisesti kysynyt asiakkaalta (nuori alle 25v.) hänen 'jäädessä kiinni' alko ja/tai huumeratista ohjasiko poliisi avun piiriin tai kysyikö mahd. hoidosta. Ei vastauksen sain. Onko jokaisella poliisilaitoksella oma ankkuritiimi?
    • Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

      12:37
      Ankkuritiimin asiakkaat ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita. Ankkuritiimit alueittain: Helsinki, Häme, Itä-Suomi, Itä-Uusimaa, Kaakkois-Suomi, Lappi, Lounais-Suomi, Länsi-Uusimaa, Oulu, Pohjanmaa, Sisä-Suomi
    • Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

      12:37

    Teemu Gunnar / THL

    12:33
    Yleisesti liikennevirrassa huumeiden ja lääkkeiden esiintyvyyttä on tietääkseni tehty systemaattisesti Suomessa ainoastaan EU laajuisessa DRUID tutkimuksessa vuosikymmen sitten (THL, poliisi). Mittaukset tehtiin tällöin syljestä laboratorio-olosuhteissa. Näytteiden keruu koko liikennevirrasta perustui vapaaehtoisuuteen. Alkoholin osalta tutkimus huomattavasti helpommin toteutettavissa seulonta-alkometrin nopeuden vuoksi. Tapaa hyvä pohtia.

    Kari Vuorinen

    12:34
    Ehkäisevän työn haasteenahan on, että suuri yleisö haluaa tarjota yhtä temppua valistuksen hoitamiseksi ja samalla suhtaudutaan kielteisesti alkoholin tarjonnan rajoittamiseksi.

    Kirsi Kaivonen

    12:34
    Esimerkkinä viranomaisten kouluvierailuista Pirkanmaan pelastuslaitos on jo vuodesta 2005 lähtien toteuttanut Tulikettu-turvallisuuskoulutusta kaikille eskarilaisille, 2., 6. ja 8.-luokan oppilaille Pirkanmaalla. Koulutuksella tavoitetaan lähes 25 000 lasta ja nuorta vuosittain. Palomiehet pitävät koulutuksen kouluilla ja se on aina todella odotettu tapahtuma. Toiminta jatkuu edelleen (koronatilanne toki vaikuttanut nyt).

    J

    12:34
    Teemu varmaan muistaa Druid-tutkimuksen joka perustui vapaaehtoisuuteen ja silti huumeita ja lääkkeitä löytyi kuljettajilta

    Jouko Heistaro

    12:40
    Tampereen Liikenneraittiusyhdistys on järjestänyt Pirkanmaalla Mopokouluja peruskoulujen kahdeksansille luokille jossa tuodaan esille alkoholi ja huumeet.

    Kirsi Kaivonen

    12:45
    Nuorille pitäisi luoda liikenneturvallisuuskampanja Tiktokiin.

    Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

    12:46
    Somevaikuttajien käyttäminen nuorille kohdennetuissa kampanjoissa olisi varmasti järkevää.

    Miia Hietaniemi

    12:47
    Kampanjointia pitää toteuttaa siellä, missä kohderyhmäkin on tavoitettavissa. Tiktokiin juurikin.
    • Kirsi Kaivonen

      12:50
      Nuorten suosimat some-alustat antavat myös viranomaisille aivan erilaisen vapauden viestinnällisesti. Mahdollisuuksia on valtavasti.
    • Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

      12:53
      Juuri näin. Turha muodollisuus romukoppaan ja viesti paremmin läpi.

    Veijo Suomela

    12:50
    Tienkäyttäjät tulee aktivoida voimakkaammin liikenneturvallisuuskeinojen ja -strategian suunnitteluun.

    Timo

    12:51
    Yleinen mielipide pitäisi saada huumekielteisemmäksi, valistusta nuorille kouluissa enempi.

    NP

    12:59
    Vau. Meillä aikuisillakin on "herkkyyskausia" asioiden oppimiseen! (Aikaikkunat)

    Kirsi Kaivonen

    13:00
    Kiitos mielenkiintoisesti webinaarista!

    Kari V

    13:00
    Kiitos puheenjohtajalle!

    VP Nurmi, OTKES

    13:00
    Kiitos!

    hanna

    13:01
    kiitos loistaville puhujille - jatkossa viemme viestiä vanhemmille voimakkaammin

    hanna

    13:01
    kiitos loistaville puhujille - jatkossa viemme viestiä vanhemmille voimakkaammin

    VP Nurmi, OTKES

    13:00
    Kiitos!

    Kari V

    13:00
    Kiitos puheenjohtajalle!

    Kirsi Kaivonen

    13:00
    Kiitos mielenkiintoisesti webinaarista!

    NP

    12:59
    Vau. Meillä aikuisillakin on "herkkyyskausia" asioiden oppimiseen! (Aikaikkunat)

    Timo

    12:51
    Yleinen mielipide pitäisi saada huumekielteisemmäksi, valistusta nuorille kouluissa enempi.

    Veijo Suomela

    12:50
    Tienkäyttäjät tulee aktivoida voimakkaammin liikenneturvallisuuskeinojen ja -strategian suunnitteluun.

    Miia Hietaniemi

    12:47
    Kampanjointia pitää toteuttaa siellä, missä kohderyhmäkin on tavoitettavissa. Tiktokiin juurikin.
    • Kirsi Kaivonen

      12:50
      Nuorten suosimat some-alustat antavat myös viranomaisille aivan erilaisen vapauden viestinnällisesti. Mahdollisuuksia on valtavasti.
    • Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

      12:53
      Juuri näin. Turha muodollisuus romukoppaan ja viesti paremmin läpi.

    Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

    12:46
    Somevaikuttajien käyttäminen nuorille kohdennetuissa kampanjoissa olisi varmasti järkevää.

    Kirsi Kaivonen

    12:45
    Nuorille pitäisi luoda liikenneturvallisuuskampanja Tiktokiin.

    Jouko Heistaro

    12:40
    Tampereen Liikenneraittiusyhdistys on järjestänyt Pirkanmaalla Mopokouluja peruskoulujen kahdeksansille luokille jossa tuodaan esille alkoholi ja huumeet.

    J

    12:34
    Teemu varmaan muistaa Druid-tutkimuksen joka perustui vapaaehtoisuuteen ja silti huumeita ja lääkkeitä löytyi kuljettajilta

    Kirsi Kaivonen

    12:34
    Esimerkkinä viranomaisten kouluvierailuista Pirkanmaan pelastuslaitos on jo vuodesta 2005 lähtien toteuttanut Tulikettu-turvallisuuskoulutusta kaikille eskarilaisille, 2., 6. ja 8.-luokan oppilaille Pirkanmaalla. Koulutuksella tavoitetaan lähes 25 000 lasta ja nuorta vuosittain. Palomiehet pitävät koulutuksen kouluilla ja se on aina todella odotettu tapahtuma. Toiminta jatkuu edelleen (koronatilanne toki vaikuttanut nyt).

    Kari Vuorinen

    12:34
    Ehkäisevän työn haasteenahan on, että suuri yleisö haluaa tarjota yhtä temppua valistuksen hoitamiseksi ja samalla suhtaudutaan kielteisesti alkoholin tarjonnan rajoittamiseksi.

    Teemu Gunnar / THL

    12:33
    Yleisesti liikennevirrassa huumeiden ja lääkkeiden esiintyvyyttä on tietääkseni tehty systemaattisesti Suomessa ainoastaan EU laajuisessa DRUID tutkimuksessa vuosikymmen sitten (THL, poliisi). Mittaukset tehtiin tällöin syljestä laboratorio-olosuhteissa. Näytteiden keruu koko liikennevirrasta perustui vapaaehtoisuuteen. Alkoholin osalta tutkimus huomattavasti helpommin toteutettavissa seulonta-alkometrin nopeuden vuoksi. Tapaa hyvä pohtia.

    Anne

    12:32
    Mitä käytännössä poliisin avun piiriin saattaminen on? Työssäni yksittäisesti kysynyt asiakkaalta (nuori alle 25v.) hänen 'jäädessä kiinni' alko ja/tai huumeratista ohjasiko poliisi avun piiriin tai kysyikö mahd. hoidosta. Ei vastauksen sain. Onko jokaisella poliisilaitoksella oma ankkuritiimi?
    • Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

      12:37
      Ankkuritiimin asiakkaat ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita. Ankkuritiimit alueittain: Helsinki, Häme, Itä-Suomi, Itä-Uusimaa, Kaakkois-Suomi, Lappi, Lounais-Suomi, Länsi-Uusimaa, Oulu, Pohjanmaa, Sisä-Suomi
    • Markku Vilonen/etsivä nuorisotyö/Lapinjärvi

      12:37

    Sofia

    12:28
    Jos poliiseilla ei riitä resurssit koululuokissa kiertämiseen, olisiko ratkaisuna että Ankkuriryhmä kouluttaisi kokemusasiantuntijoita kiertämään kouluja?

    Arto Grönroos

    12:28
    Eräs asiantuntija kertoi, että poliisin pitäisi tarkistaa joka päivä 500 kuljettajan ajokunto

    Kari Tuuri

    12:26
    Tällainen poikkihallinnollinen yhteistyö on todella hyvää ja antoisaa. Siitä huolimatta meidän pitää päästä lähelle totuutta. Eli paljonko liikennevirrassa on huumerattijuopumusta. Siihen on järjestettävä tutkimus. Se auttaa tulevaisuuden rakentamisessa

      Ilkka Nielsen

      12:25
      Olen pohtinut keinoja, joilla saataisiin nuorten 14-15 vuotiaiden vanhemmat vastuutettua mukaan aktiivisesti seuraamaan/ohjaamaan lapsiaan "oikealle polulle". On hyvin pienestä kiinni, kummalta puolelta kaltereita nuori tulevaisuudessa sitä maailmaa katselee. Panostus ehkäisevään työhön hyödyttäisi myös laajemmin nuoren tulevaa elämänhallintaa. Siitä hyötyisi koko yhteiskunta.

      Ilpo Heporauta

      12:24
      Olisiko mahdollista aloittaa taas poliisin vierailut päiväkodeissa ja kouluissa kertomassa liikenneasioista. Mikä merkitys on tällä työllä ollut nykyisiin aikuisiimme. Vastauksena poliisin resurssien rajallisuus on korjattavissa rahalla ja poliisien vakanssien määrällä. Siihen tarvitsemma yhteisymmärrystä eduskuntaa myöten. Pasi sanoi hyvin, että: "Me voitetaan tää peli"

      Jouko Heistaro

      12:21
      Hannu Kautto: Tarvittaisiinko Liikkuvaa poliisia vielä liikenteessä?

      Harri Kiviaho

      12:20
      Olisin kaivannut webinaariin myös kokemusasiantuntijan puheenvuoroa...

      Anne

      12:17
      Hannu Kautto; Mitä käytännössä poliisin avun piiriin saattaminen on? Työssäni yksittäisesti kysynyt asiakkaalta (nuori alle 25v.) hänen 'jäädessä kiinni' alko ja/tai huumeratista ohjasiko poliisi avun piiriin tai kysyikö mahd. hoidosta. Ei vastauksen sain. Onko jokaisella poliisilaitoksella oma ankkuritiimi?

      Anne

      12:16
      • Kim Kannussaari, asiantuntija, EHYT ry: miten nuoria osallistetaan ja otetaan mukaan ideointiin tänä päivänä päihteetön liikenne kampanjoihin?

      Anne

      12:13
      • Pasi Anteroinen, toimitusjohtaja, Liikenneturva: Onko suunnitteilla nuorille suunnattua päihteetön liikenne kampanjaa? Rohkee-kampanjan päivitys?

      Kirsi Kaivonen

      12:09
      Täytyy todeta, että erittäin mielenkiintoisten puheenvuorojen lisäksi, webinaarissa on todella miellyttävät ”kahvitaukomusiikit” 😄👍🏼
      • Arto Grönroos

        12:16
        juu oli, ei ollut hissimusiikkia!

      Timo

      12:07
      Miten kelloaika näkyy huumerateissa, onko vain viihdekäyttöä vai onko mukana myös työntekoa huumeiden vaikutusten alaisena? Onko ammattiliikenne pysynyt tilastoissa marginaalissa?

      Meeri

      12:03
      Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kuinka ilmiökahvilan työ etenee?
      • Miia Hietaniemi

        12:10
        Ilmiökahvilamallia voidaan toteuttaa sekä alueellisesti että paikallisesti missä päin vain Suomea. Voitte lähestyä oman alueen EHYT ry:n aluekoordinaattoria, jos haluaisitte kokeilla tätä toimintatapaa. Yhteystiedot löytyy www.ehyt.fi

      Juha Nyberg

      12:00
      Kiitos hyvästä webinaarista. Valitettavasti minäkin joudun poistumaan. Mukavaa kesän odotusta.

      Jyrki Hapulahti

      11:58
      Kiitos, minäkin joudun seuraavaan kokoontumiseen.

      Epi Kastelli

      11:56
      Kiitos mielenkiintoisista luennoista. Joudun myös valitettavasti poistumaan.

      Heikki L.

      11:52
      Valitettavasti joudun poistumaan. Kiitos ja tsemppiä!

      Harri Kiviaho

      11:39
      Olen aina haaveillut siitä, että päästäisiin tekemään yhteistyötä jonkun valistavan räppärin kanssa, joka innostuisi lähtemään mukaan uuteen liikennevalistuskampanjaan. Täytyy puhua nuorille heidän omalla kielellä...

      Kirsi Kaivonen

      11:34
      Punainen Liitu -kampanjaan voisi jatkossa lisätä osuuden päihteiden vaikutuksesta ajokykyyn ja mahdollisiin seuraamuksiin. Kampanja on todella vaikuttava kokemus osallistujille (ja myös tarinan kertoville ammattilaisille). 🚑🚒🚔

      Leena Rautio

      11:31
      Asioista tiedottaminen, moni ajo-oikeuden haltija ei tule ajatelleeksi että voi joutua päihteiden käytön vuoksi päihdeseurantaan, koska epäillään täyttyykö ajoterveysvaatimukset. Hoitoon ohjaukseen riittäviä resursseja, niin poliisille kuin terveydenhuoltoo.,
      • Kari

        11:35
        Tähän vielä kun saataisiin laajempi ajoterveyden valvonta, vähintään 5-vuotistarkastukset kuten ammattiliikenteessä jo on.

      Ilkka Nielsen

      11:30
      Ensimmäisiä ajo-oikeuksiaan hankkivat nuoret kohtaavat ensimmäisen kerran teoriaopetuksessa"liveopettajan" usein vasta kortin menetettyään ajokieltokoulutuksen verkkotunneilla. Eka mahdollisuus ylipäätään kysyä näillä nuorilla. Muu teoriaopetus saatu täysin sähköisenä. Komppaan Jyrki Hapulahtea.

      Ilpo Heporauta

      11:27
      Valistus jota seuraa jatkuva tehostettu valvonta. Edellyttää poliisin liikennevalvontaresurssien selvää kasvattamista kaikkeen liikenteen valvontaan,
      • Hannu Kautto

        11:37
        Huumausanerikollisuus on iso kokonaisuus, rattijupumukset vain yksi osa. Riittävät resurssit kokonaisuutena ja myös terveyden- ja päihdehuoltoon. Ratkotaan päihdeongelmat, niin rattijuopuksetkin vähenevät.

      Arto Grönroos

      11:26
      Liikenneturvallisuus pitää saada muotiin ja mediaseksikkääksi!

      Epi Kastelli

      11:26
      Liikenteen valvontaan oma poliisiyksikkö ja sille riittävät resurssit.
      • Hannu Kautto

        11:34
        Poliisin riittävä resursointi on uskottavan valvonnan kannalta tärkeä tekijä. Organisaatiorakenne ei sinällään ongelmia ratko. On hyvä huomata myös se, että ns. hälytyspartioit ottavat kiinni erittäin suuren osan rattijuopoista.
      • Epi Kastelli

        11:43
        Erikoistuneella yksiköllä saataisiin etua myös muissa liikenteellisissä "pulmissa", esim. erikoiskuljetusten valvonnassa jne.

      Sari H.

      11:26
      Lisää asennekasvatusta ja aikaista puuttumista nuorten tekemiin rikkomuksiin. Siinä vaiheessa peli ei vielä ole menetetty.

      Erja Ruuhela-Kaitera

      11:25
      Nopeusrajoitukset alas - asennekasvatusta - autolla liikkuminen helppoa mutta ei nopeaa. Vauhdilla ei ratkaista liian tiukkaa aikataulua.
      • Annika

        11:29
        Nopeusrajoitusten tulee olla liikenneympäristöön sopivia ja sitä kautta uskottavia. Itse rajoitus ei vielä ratkaise vaan se, että sitä noudatetaan.

      Kari

      11:25
      Kommentoin vielä kiinnijäämisen riskistä: asun pienessä maalaiskunnassa kaukana kaupunkiseuduista ja poliisiasemista. Oma kokemukseni on, että poliisin näkyvyys korreloi lähes suorassa suhteessa väestön/liikenteen tiheyden kanssa. Näin ollen meidän kotikylällä voi melko huolettomasti ajella kännissä kun naapurit ei juurikaan käräytä vaikka hyvin tietävät ne kylän juopot.
      • Hannu Kautto

        11:28
        Valitettavasti on niin, että kaikkialle ei valvontaa ehditä suorittamaan. Mitä enemmän valvontaa, sitä suurempi kiinnijäämisriski. Poliisien määrä vaikuttaa merkittävästi.

      Annika

      11:24
      Syrjäytymisen ehkäiseminen ja mielenterveyden edistäminen, toki nämä ovat hirveän laajoja asioita. Mutta näillä on laajoja välillisiä vaikutuksia: lisäähtynyt päihteiden käyttö, piittaamattomuus, itsemurhat liikenteessä jne.

      Jyrki Hapulahti

      11:21
      Tiedottamista lisää, pykäliin selkeyttä ja kuljettajakoulutukselle arvonpalautus.

      Anne

      11:20
      Valistus ja valvonta. Asennekasvatus. Ennaltaehkäisevä työ, mutta tarv. helpompi päihdehoitoonpääsy (matala kynnys, riittävä resurssi)

      Sofia

      11:20
      Kampanjoida näkyvästi, vastuuttaa myös kavereita "älä päästä kaveria sekoilemaan liikenteeseen"-tyyppisesti. Tilastotietoa enemmän kaiken kansan luettavaksi, selkokielisesti ja ytimekkäästi.
      • Tuula Lautala

        11:29
        Vastuu vanhempana omasta liikennekäyttäymisestä ( esimerkillinen ) heti kun polkupyörän lapsi saa neuvoa liikennesäännöt. Lapsen vuosien myötä edetä lakiin kaljan ja muiden huumaavien käytöstä mopon ohjaimiin ryhtyessä. Eikä yleensä laske lasta alaikäisenä kokeilemaan ajoa liikenteessä, eikä aineita.

      Sofia

      11:18
      Tehostaa valvontaa ja etenkin valvonnasta tiedottamista; antaa ymmärtää, että kiinnijäämisriski on valtava.
      • Hannu Kautto

        11:30
        Poliisi pyrkii viestimään aktiivisesti vaikuttavuuden lisäämiseksi. Erilaisten kampanjoiden osalta teemme myös yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

      J

      11:16
      paljonko vuosittain tulee uusia muuntohuumeita joita huumausainelainsäädäntö ei tunne?
      • Teemu Gunnar / THL

        11:21
        Muuntohuumeet ovat usein osana muuta sekakäyttöä. Määrä on ollut voimakkaasti riippuvainen vuodesta, mutta vain muutamia aineita on tullut laajempaan käyttöön. Nämä ovat pääsääntöisesti synteettisia katinoneja. Ensin MDPV ja viime aikoina alfa-PVP mitä on todettu jälleen enemmän viime aikoina,

      Ilkka Nielsen

      11:15
      Pienillä paikkakunnilla (esim Kemi) on huumerattien määrä jo 2-3 vuotta sitten ylittänyt alkoholirattien määrän. Paikallispoliisi tuntee "asiakaskuntansa", osaa ne tehokkaasti poimia pois liikenteestä ja todellinen syyllistyvien henkilöiden määrä ei ole pääteltävissä tapausten määrästä. Kymmenkunta jatkuvasti uusiva aktiivikäyttäjää "mullistaa" pienemmän kaupungin tilastot.
      • Hannu Kautto

        11:21
        Hyvä huomio. Uusijoiden osuus on merkittävä.

      Arto Grönroos

      11:14
      Onko tilastoa tai tietoa mielenterveysongelmaisten huumeidenkäytöstä?

      Epi Kastelli

      11:06
      @hannukautto Onko ajoneuvojen takavarikoinnilla ollut vaikutusta nk. taparattijuoppojen käyttäytymiseen (siis pl. varastetut yms. ajoneuvot)?
      • Hannu Kautto

        11:13
        Yksittäisissä tapauksissa varmasti on ollut vaikutusta. Laajempaa tutkimusta minulla ei tästä ole tiedossa. Erityisesti huumausainerattijuopumusten osalta olen hiukan skeptinen, sillä ajoneuvon omistaminen ei ole välttämättä erityisen todennäköistä huumausaineriippuvaisella. Omaisuus voi olla realistoitu käytön rahoittamiseksi.

      Sofia

      11:02
      Ei näy kuin Teams-logo?
      • Moderaattori

        11:02
        Diat tulevat näkyviin.

      Anne

      10:58
      Mitä käytännössä poliisin avun piiriin saattaminen on? Työssäni yksittäisesti kysynyt asiakkaalta (nuori alle 25v.) hänen 'jäädessä kiinni' alko ja/tai huumeratista ohjasiko poliisi avun piiriin tai kysyikö mahd. hoidosta. Ei vastauksen sain. Onko jokaisella poliisilaitoksella oma ankkuritiimi?
      • Hannu Kautto

        11:09
        Kaikilla poliisilaitoksilla toimii ankkuritiimit apua pitäisi kyllä halutessa olla tarjolla.

      J

      10:55
      Paljonko huumeita jää piiloon ns. sekakäyttötapauksissa kun alkoholin määrä ylittää sallitun eikä huumeita tutkita (eikä niillä ole vaikutusta tuomioon)
      • Hannu Kautto

        11:05
        Määrää on vaikea arvioida. Epäilyksen syntyessä testataan myös huumausaineet.

      Kari

      10:52
      Rattien tutkinnassa päihdetaustainen kokemusasiantuntija voisi olla arvokas lisä tuomaan näkemystä päihderiippuvuuden etenemisestä ja miten sen voi pysäyttää. Kyse on siis interventiosta, jota jo terveydenhuollossa tehdään.

      Anne Mikkola

      10:52
      Saako huumerattijuopon tai alkoholirattijuopon kyydissä oleva "kaveri" rangaistuksen?
      • Heikki

        10:54
        Saa, jos kyseessä on ajoneuvon luovuttaminen päihtyneelle. Omistaja/haltija.

      Ilpo Heporauta

      10:51
      Vieläkö tehdään perinteisiä R-tutkimuksia? Joissa pyritään pysäyttämään koko liikennevirta. Onko niissä huumetestausta?
      • Heikki

        10:56
        Tehdään. Niissä on myös huumetestausta silloin kun on syytä epäillä huumaavia aineita. Huumetestiä ei tehdä kaikille.
      • Hannu Kautto

        11:02
        R-tutkimukset ovat olleet korona-pandemian vuoksi tauolla terveysturvallisuuden edistämiseksi. Jatkamme tätä kyllä heti, kun tilanne sen sallii.

      Robert Nyman

      10:06
      Voinko noita tilastoja saada myös jakeluun esim sähköpostin kautta. Voimna & Käyttö lehden päätoimittaja robert.nymanm@konepaallystoliitto.fi
      • Moderaattori

        10:30
        Puhujien esitykset lähetetään webinaarin jälkeen.

      Arto Grönroos

      09:59
      montako puhallus/ sylkitestiä poliisilla päivässä?
      • Hannu Kautto

        10:05
        Määrä vaihtelee päivästä riippuen. Ostamme vuosittain ison määrän testereitä (2020 yli 35 000 testeriä). Testausmäärät lisääntyvät jatkuvasti.

      Riitta

      09:59
      Onko tallenne kuunneltavissa myöhemminkin?
      • Moderaattori

        10:00
        Kyllä, tallenne on katsottavissa tämän linkin kautta.

      Kari Tuuri

      09:54
      Opettaja, Polamk

      Tervetuloa!

      07:35
      Voit lähettää kysymyksiä ja kommentteja koko lähetyksen ajan. Jos ääni ei kuulu, varmista että videon ääni on päällä videoikkunan oikeasta alareunasta.

      Kiitos osallistumisesta!

      Pinned
      Muistathan täyttää webinaarin palautekyselyn, linkki palautekyselyyn löytyy sivun oikeasta alalaidasta. Mukavaa kevättä!