Kysy tai kommentoi

Tervetuloa!

07:08
Voit lähettää kysymyksiä ja kommentteja koko lähetyksen ajan. Jos ääni ei kuulu, varmista että videon ääni on päällä videoikkunan oikeasta alakulmasta.

Sari-opo

07:39
Media julkaisee negatiivisia kirjoituksia ammatillisen koulutuksen ongelmista juuri yhteishaun alla. Kenen intressejä se palvelee? Positiivisia kirjoituksia pitäisi näkyä paljon enemmän, jotta ammatillista edes vähän harkitsevat uskaltaisivat hakeutua sinne. Toivon siis ammatillisen koulutuksen profiilin nostoa myös julkisuudessa. Lukio on onnistunut mielikuvien markkinoinnissa paremmin.

Maria

07:46
Tällä hetkellä ainakaan omassa työssä rahoitus ei ole ongelma - tuntuu että resursseja kyllä on riittävästi ja opetusta järjestetään hyvin ainakin omassa oppilaitoksessa. Sääntö/ohjeistus siitä, että ammatillisia näyttöjä saa tehdä vain työelämässä on tällä hetkellä iso ongelma, sillä omalla koulutusalalla on melko tuulinen työmarkkinatilanne. Jos miettii että ohjaamallani alalla on yhteensä noin 200 opiskelijaa, joiden tulisi kaikkien löytää työpaikka tietystä maakunnasta näyttöjen suorittamiseksi, tämä on välillä monien kohdalla lähes mahdotonta. Toki kaikki eivät hae töitä samaan aikaan, mutta ehkä ymmärrätte pointin. Näyttöjen suorittaminen kouluympäristössä olisi mielestäni tärkeä linjaus, osittaisilla opintoihin kuuluvilla pakollisilla työelämäjaksoilla.

opo

07:51
Rahoituksen kytkeminen valmistumiseen on tosi ongelmallinen. Oppilaitos määrää että opettaja ei voi vaatia opiskelijalta tiettyä suoritusta, koska jos opettaja vaatii näin, opiskelija ei valmistu ja oppilaitos ei saa rahaa opiskelijasta. Tällöin määrätään, että opettajan on laskettava tasoa ja kun tasoa lasketaan, ei se enää riitä työelämän tarpeisiin. Toki ongelmaa tulee myös osaltaan perusopetuksesta ja sen oppilasmateriaalista.

TAI Turun ammatti-instituutin opot

07:51
Terveiset Turun ammatti-instituutin aamiaistilaisuudesta😊

Pk-opo

07:51
Samaa mieltä kuin Sari-opo. Toivoisin nimenomaan yhteishakuaikaan positiivista ja kannustavaa uutisointia amiksista. Voisiko niissäkin olla jonkinlainen valmistuneiden gaala, (varmaan jo onkin?) jota myös uutisoitaisiin samalla lailla kuin lukion penkkareita? Moni nuorikin on "oppinut mantran" että amikset ovat rahapulassa, ja etäopiskelua on aivan liikaa.

es

07:53
Olisiko tuossa resurssien lisääntyminen/ tulosten väheneminen-yhtälössä yhtenä tekijänä se, miten opiskelijat voivat? Ja millaisia taitoja heillä on? Tuntuu, että heidän, joilla on haasteita elämänhallinnassa, opiskelutaidoissa ym. on yhä enemmän. Ja sitä moniammatillista tukea/ apua, joita he tarvitsevat on liian vähän (oppilaitoksissa varmasti tehdään kaikki mahdollinen). Tuntuu, että yhä vähemmän voi "vaatia" yhä useammalta. Paikalle tuleminen ei riitä taitojen ja tietojen oppimiseen ja tutkinnon valmistumiseen.

opiskelijoiden hyvinvointi

07:55
Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Tukirakenteet ovat tarpeettoman kankeita nykyisellään.

Kaisa (ammatillinen opo)

07:57
Oppilaitoksissa pitäisi tiivistää yhteistyötä opiskeluhuollon ja opiskelijoiden välillä juuri noiden elämänhallinnan haasteiden vuoksi, tähän on tullut haasteita, koska kuraattorit ja psykologit siirtyivät uusille hyvinvointialueille ja hallinnollisesti kauemmas oppilaitoksista.

Mirjami Lehikoinen/OAJ

07:57
ES-nämä mainitsemasi haasteet näyttävät tulevan esiin myös 19.3. julkaistavista toisen asteen jäsenkyselyistämme.

Marja

07:59
Tervetuloa tutustumaan opiskelijoihimme! Toivoisin, että perusopetusta tarkasteltaisiin ja tunnustettaisiin todellinen tilanne, eli että kaikilla ammatilliseen koulutukseen tulevilla ei ole valmiuksia opiskella ammattiin ja työllistyä. Myös työnantajien on otettava vastuuta, jotta opiskelijoilta ei oleteta ja vaadita liikaa ensimmäisillä koulutussopimusjaksoilla. Kyse on nimenomaan työelämässä oppimisesta, ei harjoittelusta.

opiskelijoiden hyvinvointi

08:01
Hyvin sanottu, Marja.

opo

08:01
Olipa ikävä, ettei tässä puheenvuorossa huomioitu opinto-ohjauksen roolia ammatillisessa koulutuksessa.

Anu

08:02
Miten näet ammatillisen toisen asteen opinto-ohjauksen tulevaisuuden?

Opo

08:02
On sellainenkin ääripää, jossa erityisen tuen suunnitelma tehdään jokaiselle maahanmuuttajataustaiselle opiskelijalle. Tähän varmasti on vain yksi syy. Täytyy sanoa, että hävettää miten organisaatiossani ammatillista koulutusta johdetaan ja painostetaan henkilökuntaa toimimaan.

Elisa

08:03
Perusopetuksen opo tässä hei, tunnistamme kyllä peruskoulussa sen, ettei kaikilla oppilailla välttämättä ole valmiuksia toisen asteen opintoihin (tai olisi, mutta toisella asteella ei tarjota tarvittavaa määrää tukea). Perusopetuksessa tukea saavien oppilaiden osuus on huomattavasti suurempi, kuin mikä on tuen tarjonnan resurssi toisella asteella. Kaikki tukea tarvitsevat oppilaat eivät mahdu erityisammattioppilaitoksiin eikä se ole kaikille edes tarkoituksenmukainen opiskeluympäristö.
  • Nina/ammatinvalinta- ja uraohjauspsykologi

    08:09
    Ja tämä haasteellisuus valitettavasti ns. kertaantuu pk:sta jatkokoulutuksiin ja edelleen oppivelvollisuuden jälk., jolloin esim. omaan asiakaskuntaani Työllisyyspalveluissa, kun ei ole ns. oikea-aikaisesti jo varhain ehditty tekemään mm. tarpeellisia neurops.testauksia ym.

amisopo

08:07
Meillä kyllä tarjotaan lähiopetusta ja mahdollisuuksia oppia. Opona melkein päätyöni on nykyään se, että houkuttelen opiskelijoita kouluun. Koulusta on opittu olemaan pois jo vuosien ajan ja ammatillinen osaaminen ei kyllä kotona nukkumalla kehity.

Eero-opo

08:08
Tuvan opinto-ohjaus ja erityisopettajan tuen tarpeet pitää tunnistaa ja saada Tuvan resurssit sellaisiksi, että opiskelijamäärien vaihtelu sekä haastavat tarpeet tulevat oikein huomioiduiksi. Nyt yksi opettaja opettaa, ohjaa ja antaa erityistä tukea.

Mari Aura ent. Nilsen

08:09
Mielestäni työelämätaidot tulisi tuoda kaikkien yläkoululaisten taidoiksi jo 8-9. luokalla. OPHn pääjohtaja Minna Kelhä oli eilen tutustumassa meillä Vantaalla kehittämäämme TEPPO-malliin. Teppo-oppilaat jatkavat toiselle asteelle(puolet lukioon, puolet amikseen)vahvoilla toiminta- ja työelämätaidoilla.

Opoilija

08:10
Opetukseen ja ohjaukseen valmentavaa työotetta yhdessä työelämän kanssa. Se, mikä on toiminut joskus ennen muinoin, ei välttämättä päde nykyaikana. Nivelvaiheen ohjaukseen vahvaa kohtaamisen osaamista. Meillä on tällä hetkellä iso joukko nuoria, joilla on kasvatus ja asenne pyllyllään, perustaidot todella puutteellisia ammatillisiin opintoihin siirryttäessa.

Reksi

08:12
Koulutussuunnittelussa vahvemmin huomioon eri opiskelijoiden tarpeet. Sama malli ei toimi kaikilla, ei opetuksessa, ohjauksessa eikä tuessa.

opiskelijoiden hyvinvointi

08:13
Go Patrik ja Johanna!

Teija-opo

08:14
Hienoa kuulla nuoria kokemusasiantuntijoita, kiitos!

Anu

08:15
Patrikille ja Johannalle kysymys; mitä kokemuksia opinto-ohjauksesta omalla opintopolullasi? Mikä toimii, mitä jäit kaipaamaan?

HOKS

08:20
Patrikille ja Johannalle kysymys; Miten erilaisia opintopolkuja opiskeluryhmissänne oli? Viitaten HOKSaukseen.

Mirjami Lehikoinen/OAJ

08:26
Patrik ja Johanna - hieno puheenvuoro 👋. Toitte erinomaisesti esiin ammatillisen koulutuksen monipuolisia mahdollisuuksia ja käytäntöjä!

Anu-opo

08:27
Patrik ja Johanna kertomaan ammatillisista opinnoista huoltajille ja ysiluokkalaisille!

opiskelijoiden hyvinvointi

08:28
Mitä mieltä olette onnistumisen kokemusten tärkeydestä opiskelijoille? Kuinka tärkeä motivaattori tämä asia on ollut teidän opiskelupoluillanne tai työharjoitteluissanne?

Opinto-ohjaaja

08:28
Miten opinto- ja uraohjauksessa onnistuttiin amiksessa?

Annu

08:34
Pidättekö nuorina ammattilaisina/läivuosina opiskelleina huolta ammatillisen koulutuksen tilasta perusteluna? Näkyvätkö lähiopetuksen vähyys, haasteet harjoitteluissa ym. laajasti opiskelijoiden arjessa?

Annu

08:35
*perusteltuna* ei perusteluna

Anu

08:37
Hyviä näkökulmia, isot kiitokset

Paula Lindqvist /SOPO ry

08:39
Kiitos AMKE teille erinomaisesta yhteistyöstä!

Kaisa (ammatillinen opo)

08:41
Varmasti uraohjausta toteutetaan hyvin eri tavalla eri oppilaitoksissa. Itse pyrin pitämään valmistuville opiskelijoille keskusteluja tulevaisuuden urahaaveista ja koen sen hyvin tärkeäksi asiaksi. Omassa oppilaitoksessani opot ovat olleet mukana kehittämässä tämän opinnon sisältöjä.

Sari-opo

08:49
Onko TELMAan mahdollista hakea 17-vuotiaana, vaikka peruskoulu olisi kesken?

Maritta-opo

08:51
Ihanaa, jos opinto-ohjaajalla on niin paljon resurssia, että voi kohdata pitin vuotta valmistuvat. Jos ohjattavia on n 450, tämä ei ole mahdollista.

Päivi (amiksen opo)

08:54
Miten aikuisten erityinen tuki? Miten selvitetään ja miten se on järjestetty? (jatkuvan haun kautta tulleet)

Eero-opo

08:55
Ammatillisen opinto-ohjaajat ovat tiiviisti mukana tekemässä erityistä tukea mahdolliseksi amiksissa jo hakeutumisvaiheessa ja opiskelijaksi valinnan jälkeen mutkia oikealla tavoin suorittamassa.

Minna Anttila

08:57
Hei, katsotaanko mielenterveydenhaasteet esim. paniikkihäiriö laaja-alaiseksi ja jatkuvaksi tuen tarpeeksi, jolloin nuori voi hakea ameon tuva-opintoihin?

opo

09:00
Tämän aamun opinto-ohjauksen aamukahvilla (OPH) korostettiin, että TUVA-paikat ensisijaisesti oppivelvollisille
  • opo2

    09:02
    Samoin korostettiin sitä, että perusopetus suoritetaan loppuun siellä perusopetuksen tai aikuisten perusopetuksen puolella, ei TUVAlla

Eero-opo

09:00
Tuvalle on tärkeä saada opinto-ohjaajan työtä ja myös erityisopettajan tarve on usein ilmeinen ohr-toimijoiden työ mukaan lukien.

Peruskouluopo

09:06
Ei ole aina ihan helppo tehtävä ohjata oppilasta tuvaan, vaikka itse kokisikin sen oikeaksi vaihtoehdoksi. Oppilas/huoltajat voivat olla vastahakoisia. Tarvitaan hyvää viestiä tuvan toimimisesta, jotta se näkyy hyvänä vaihtoehtona. Ainakin viime vuonna omalla alueella kuului vielä toiselta asteelta, että tuvassa ei onnistunut esim. arvosanojen korotus käytännössä, vaikka sillä ajatuksella sinne oli opiskelijoita lähtenyt.

Katja

09:21
Onnea, Joseph! Hienoa menestystä! Mikä perustamanne firma oli, jolla kilpailun voitto tuli?

Sampo-opo

09:22
Huikea Joseph, olet huikea kertoja ja persoona....

Mari

09:24
Upeaa, Joseph! Kaikkea hyvää jatkoon.

Eero-opo

09:27
Hyvä Joseph!

Jake-opo

09:27
Olet loistava esimerkki kaikille nuorille!

Mirjami Lehikoinen/OAJ

09:29
Joseph 👍 - upeaa asennetta ja osaamista! Juuri tätä ammatillinen osaaminen on :).

Opopopo

09:33
Kokkeja tarvitaan ja opiskelupaikkoja on hyvin tarjolla. Eikä haittaa, vaikka osaisi myös soittaa ja laulaa. Huippua!

Eero-opo

09:34
Entisistä kokeista tulee hyviä opoja :)

Mirjami Lehikoinen/OAJ

09:34
Kiitos monipuolisesta ja innostavasta aamupäivästä. Erittäin hyvät puheenvuorot!

Ammatillisesta opoille

pe 16.2.2024 klo 9.30–11.30

Ohjelma

Tervetuloa opot ympäri Suomen 

Satu Ågren, johtava asiantuntija, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE 


Ajankohtaista ammatillisesta 

Petri Lempinen, ylijohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö 


Mitä kertoisin ammatillisesta koulutuksesta yläkoululaisille 

Patrik Tanner, puheenjohtaja, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry 

Johanna Heikkinen, puheenjohtaja, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry 


Erityisen tuen opiskelijan opintojen tukeminen ammatillisessa koulutuksessa 

Seija Karvonen, rehtori, Ammattiopisto Luovi  

Pekka Tauriainen, rehtori, Vantaan ammattiopisto Varia  


NYT Vuosi yrittäjänä – alumnin kokemuksia 

Riikka Ahonvala, Asiantuntija, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT

Joseph Munyandamutsa, alumni


Väylät Auki ammatillisella koulutuksella -kampanjan kuulumisia 

Hanna-Mari Bennick, viestintäpäällikkö, AMKE 


Tilaisuuden tallenne on katsottavissa jälkikäteen ja linkki tallenteeseen toimitetaan kaikille ilmoittautuneille.